Copyright © Stavanger Stupe Club 1910
Helt siden stiftelsen i 1910 har Stavanger Stupe Club (SSC) har SSC vært en klubb som har bidratt for stupsporten i Norge, gjennom propaganda reiser langs kysten, stiftelser av nye klubber i Rogaland samt eksporten av tidligere utøvere og trenere som flytter til andre deler av landet.
Etter at Stavanger Svømmehall stod ferdig har klubben fostret Norgesmestere, nordiske mestere, tatt medaljer i Europamesterskapet og verdensmesterskap.
Nå i 2024 har vi en liten stamme av utøvere, men som allikevel hevder seg både i Norge og i utlandet.
Er du interessert i historien så finner du litt mer av det ved og følge denne linken (Under oppbygning).
Hovedtrener
* Mandager og torsdager
* Drevet med stup i 39 år
* Landslagssjef stuplandslaget
* Trener 1 utdannet
* Trener attest
* Trener 1 amerikansk fotball
* Tidligere landslagsstuper
* Æresmedlem i klubben
* Mottatt NsF diplom
* Hederspris Rogaland sv. krets
* Nominert årets ildsjel i Stavanger
* Forbundsdommer
* Godkjent livredder
Trener
* Mandager
* Trener attest
* Kretsdommer
* Instuktør onsdager
* Drevet med stup i xx år
* Tidligere landslagsstuper
* Norgesmester
* Kretssdommer
* Trener attest
* Godkjent livredder
Trener
* Vikar trener stupskolen
* Aktiv stuper i Master
* Forbundsdommer
* Tidligere primus motor i Sola Svømmeklubb sin stupavdeling.
* Mandager, onsdager og torsdager
* Drevet med stup i 23 år
* Stupskole ansvarlig
* Trener attest
* Hederstegn Stavanger Stupe Club
* Forbundsdommer
* Mandager, onsdager og torsdager
* Ansvarlig for tørrtrening
* Ansvarlig for morgentreninger
* Trener attest
* Norgesmester for junior og senior
* Tidligere landslagsstuper
* Godkjent livredder
Trener
* Vikar trener stupskolen
* Aktiv stuper
* Godkjent livredder
Trener
* Mandager
* Drevet med stup i 42 år
* Trener attest
* Æresmedlem i klubben
* Hederspris Rogaland sv. krets
* Forbundsdommer
Trener
* Godkjent livredder
* Ansvarlig tirsdagstreninger
Trener
* Hjelpe trener
* Kontakt person TMT
* Ansvarlig for morgentreninger
* Trener attest
* Trener sportsdans
* Dommer sportsdans
Leder
* Kalle inn og avholde styremøter
* Klubbens delegat på svømmetinget
* Fordele arbeidsoppgaver til resten av styret.
* Sørge for at årsmøtet avholdes før mars måned påfølgende år.
Leder
Kasserer
Aktives representant
Nestleder
Nestleder
Foreldre representant
Foreldre representant
Vara representant
Vara representant
Sportslig leder
* Sette opp budsjett for det sportslige
* Sørge for trener kapasitet på stevner
* Delta i stevne komitee.
Materiell forvalter
Materiellforvalter
Vara representant
Martin Nåden Dyrstad
28 år bor i Bergen.
Martin er klubbens beste utøver. Han har hele 14 norgesmester titler og er i tillegg mange ganger nordisk mester. Det er kun 16 andre menn i historien som flere NM gull enn Martin. Martin er også landslagsstuper og har flere internasjonale medaljer for landslaget.
Joakim Stuland
14 år
Sølv i junior NM 2023.
Sølv i junior NM 2024.
Bronse i junior NM 2024.
Anders Hovland
14 år
8 x norgesmester for junior. Tatt ut til landslaget 2023/2024. Representerte Norge i nordisk junior 2023 & 2024 og 8 nasjoners i 2024
Andreas Stuland
14 år
Sølv i junior NM 2023.
Sølv i junior NM 2024.
Svein Krag Hvalbye
15 år
Den unge utøverne er allerede 2 x norgesmester for junior og har tatt medaljer i senior NM. Svein har god stup forståelse og de vanskelige stupene er på vei.
Helene Johannessen
18 år. TMT student
Helene Johannessen er en dedikert utøver som over flere år har jobbet godt og har høstet flere NM medaljer de senere årene. Jobber med å utvikle programet sitt for og ta neste steg opp.
Sine Brekke Haver
13 år
Deltok i NM junior 2024 på 1 og 3 meter.
Sabina Gustafsson
13 år
Junior norgesmester i klasse C jenter 13 år
Man blir medlem av klubben ved deltagelse på et av våre kurs. På kursene vil man lære gunnleggende stup ferdigheter, bli trygg i vann og kropps kordinasjon. Et kurs varer normalt sett 10 ganger og 1 time hver gang. Etter endt stupskole vil man ha to valg. Enten og ta et nytt kurs (fortsette) eller bli en del av de faste grupppene våre. Allerede på kurs stadiet vil man få kjennskap til klubbens verktøy SPOND. Her må alle våre medlemmer registreres når de starter.
Mandager i Stavanger Svømmehall er vår klubb dag. Da er de fleste trenerne tilstede og de fleste utøverne samt at foreldre kan være på tribunen under treningen. Ønsker man og delta i en treningsgruppe vil man bli fordelt utifra alder i første omgang slik at den sosiale biten blir ivaretatt. Er man ivrig på mandager og/eller ikke kan mandager vil man få tilbud om trening på torsdager.
Treningene på mandager når man er ny utøver starter 1730 med oppvarming under tribunen. Da tar man på seg treningstøy (shorts/treningsbukse og t-shirt) Oppvarmingen består av turn, styrke og uttøyning for og gjøre kroppen klar til aktivitetene som venter utøverne på brettet og bassenget. Treningen i bassenget starter 1800 og det varierer utifra opplegget til trenerne hvor man trener (1m, 3m, 5m, kant).
Ca. 5-10 minutt før treningsslutt er det som regel frilek frem til 1900. Frileken er under oppsyn av våre trenere. Det som er forskjell fra treninger i kurshallen er at i Stavanger Svømmehall må man ha badehette. Klubben selger badehetter for kroner 100,-.
Treningene på mandager når man er ny utøver starter 1730 med oppvarming oppe på tribunen. Da tar man på seg treningstøy (shorts/treningsbukse og t-shirt) Oppvarmingen består av turn, styrke og uttøyning for og gjøre kroppen klar til aktivitetene som venter utøverne på brettet og bassenget. Treningen i bassenget starter 1800 og det varierer utifra opplegget til trenerne hvor man trener (1m, 5m, kant).
Ca. 5-10 minutt før treningsslutt er det som regel frilek frem til 1900. Frileken er under oppsyn av våre trenere.
Når man har blitt litt bedre og vist innsats over lengre periode så er det muligheter for at utøverne kan bli invitert med på fredagstreninger. Disse treningene er i Dysjalandshallen på Sola.
Klubben har ulike aktiviteter uten om trening. Noen av dem er årlige, mens andre dukker opp når klubben får blant annet forespørsler.
Årsmøte. Arrangeres som regel i mars. Sosialt møte utdeling av priser til utøverne.
17 mai og folketoget deltar vi på hvert år. Da har vi med oss en matte som man kan blant annet gjøre salto, hopp og annet.
Sommer avslutning. En liten sammenkomst med lek og moro på siste dag.
Kvinesdal treningsleir etter sommerferien. Årlig leir som vi håper vil bli gjennomført i flere år fremover.
Juleshow. Juleavslutning i Stavanger Svømmehall. Arrangeres en mandag i desember.
Andre ting som kan dukke opp er show for andre organisasjoner (Havnelangs, Idrettsnatten o.l), sommer treningsleir.
Når man har fått tilstrekkelig med stup så kan man delta i lokale lav terskel konkurranser. Disse konkurransene er laget slik at man skal oppnå mestringsfølelser og møte utøvere som fort blir venner fra andre klubber. Deltagelse i konkurranser er ikke noe man må. Informasjon om konkurranser og hvilket nivå man må være på for deltagelse ligger lenger ned i teksten under.
Stavanger Stupe Club benytter seg av Spond som kommunikasjons verktøy for klubben. Appen kan lastes ned på mobil telefon. Husk og registrer klubben i Cashback slik at klubben får noe av bidraget du handler for. Uten kostnad for deg.
Støtt klubben uten at det koster deg noe. For mer informasjon
Klubben selger t-shirts og badehetter som har kort leveringsfrist. I tillegg har vi en avtale med et lokalt trykkeri som drives av blant annet en tidligere stuper som selger bager, shortser, treningstøy, jakker og mye annet. For mer informasjon
Treninger
På treningene våre så jobber vi for at flest av utøverne våre som vil skal få anledning til å konkurrere. Viktigere er det også at vi tar hensyn og har full forståelse for de som ikke ønsker og bli konkurranse stupere, men heller vil ha trygge, kjekke og sosiale rammer i hverdagen. Gruppene våre er derfor nødvendigvis ikke satt opp etter nivå, men heller opp grunnet sosiale rammer. Vi ønsker at dine barn skal ha det kjekt og trygt på treninger. På våre treninger er det anledning for foreldre til å se på treningen.
Kontigenter
Medlemskontigent
Aktive utøvere er satt til 200,- pr. medlem. Medlemskontigenten inkluderer også forsikring på treninger. Ikke reise og konkurranser.
Passiv medlemskap som fungerer som støtte medlemskap og som gir deg stemmerett ved årmøtene er satt til kroner 200,-
Familie medlemskap. Dekker hele familien, aktive og passive. Denne er satt til kroner 650,- Dette medlemskapet gir også familien anledning til og bade i deler av bassenget på Solborg Folkehøyskole onsdager 1700 - 1800.
Treningsavgift er en halvårs kontigent som baserer seg på antall treninger man har i uken.
Lisens til Norges Svømmeforbund.
For å delta i konkurranser må man ha betalt lisens til Norges Svømmeforbund. Lisensen fungerer også som en utvidet forsikringspolise for utøveren.
Egenandel
På de fleste stevnene og reisene våre er det en egenandel. Denne er avhengig av hvor man reiser og hvor lenge man er på reise. Stevner i regionen er gratis.
Konkurranser
Nybegynner konkurranser
For våre aller yngste og for våre aller nyeste har Norges Svømmeforbund sitt stuputvalg utarbeidet konkurranse form som skulle passe de fleste. Det blir arrangert 4 av disse Tripp Trapp konkurransene i året. Som regel 2 på vestlandet og 2 på østlandet. Minst 1 av de på vestlandet pleier og være lokalt rundt Stavanger. Det er satt opp ulike mål utøverne må oppnå for og kunne delta på de som er utenfor distriktet. Dersom deres barn får invitasjon på Spond til stevner skal da utøver ha klart målene for deltagelse.
Stevner som er i distriktet er uansett åpen for deltagelse på alle.
Nasjonale stevner
Tripp Trapp finalen
Er en finale for ovenfornevnte nybegynner konkurransene. Som de andre er det også her satt opp mål man må oppnå for å delta. Får man invitasjon på spond har man oppnådd målene.
Norgesmesterskapet for junior
For å delta her må man minimum fylle 13 år i konkurranseåret og kan delta til og med det året man fyller 18 år. Det finnes et kvalifseringskravs som ligger på www.svomming.no. (2023 så er det ikke poengkrav). Man må ha fullt age group program.
Gutter
Jenter
Norgesmesterskapet for senior
For å delta her må man minimum fylle 13 år i konkurranse året. Det er ingen øvre aldersgrense.
Man må stille på minimum 2 høyder. I NM senior er det ingen poengkrav da man stuper først forsøk før man evt. kommer seg til finalen. De 8 beste går til finale.
AQ Diving Cup (Internasjonalt stevne i Norge)
Både junior og senior konkurranse. Som junior må man stupe minimum 2 høyder i forhold til age group programmet nevnt under NM jr. Senior utøvere må også delta på minimum 2 høyder.
Bergen Open (Internasjonalt stevne i Norge)
Som AQ Diving Cup.
Internasjonale stevner
Stevner i utlandet følger i 2023 de samme reglene og målene for deltagelse som nasjonale stevner. Dvs. deltagelse på minimum 2 høyder i forhold til age group oppsettet.
Landslaget
Man må oppnå et poengkrav for og delta på landslaget. Landslagets krav endres som regel hvert år og man finner dem på www.svomming.no.
Det har vært slik tidligere (frem til 2023) at man har tatt ut flere utøvere til nordisk og 8 nasjoners som ikke har oppnådd kravet. Dette er noe den nye landslagstreneren har gått bort fra. Så det er ikke slik lenger at dersom man vinner nm junior at man får en plass i nordisk.
Tilslutt er det landslagstrener som tar ut en utøver til ulike representasjonsoppgaver.
Foreldre innsats
Det er ikke mange, men noen få viktige områder foreldre kan støtte opp om driften av klubben. Ingen av våre trenere er lønnet slik at alle inntekter klubben har faller tilbake til utøverne 100%. Enten det er reise, konkurranser, innkjøp av nødvendig materiell, trener utdannelser eller sosiale tiltak.
Eget stevne
Hvert år (med unntak av 2023) så pleier klubben og arrangere nybegynnerstevne i september.
1. Overnatting (rosenberghallen / NJS dansestudio) hvor også tilreisende klubber spiser frokost og kvelds.
2. Kiosk salg i svømmehallen med lunsj servering
3. Rydding av svømmehallen lørdag og søndag.
Dugnad
I år (2023) ser det ut til at vi skal ha et par enkle dugnader. Før påske hadde vi salg av egg. Senere på året blir det loddsalg på den gode tradisjonelle måten.
Juleshow
Hvert år avslutter vi med juleshow. Da er det kiosk salg som foreldre må hjelpe til med.
Annet
Møt gjerne på treninger. Bli kjent med de andre foreldrene og kom gjerne med gode ideer om hvordan klubben vår kan bli bedre og forlag til inntekter og annet.
Gruppe | 1 meter | 3 meter | tårn |
C (13 år) | 8 | 8 | 7 |
B (14-15år) | 9 | 9 | 8 |
A (16-18 år) | 10 | 10 | 9 |
Gruppe | 1 meter | 3 meter | tårn |
C (13 år) | 7 | 7 | 6 |
B (14-15år) | 8 | 8 | 7 |
A (16-18 år) | 9 | 9 | 8 |
November
16. - 17. Tripp Trapp 4 Klepp
18. Oppfriskninglivreddning Stavanger
30. - 01. Tripp Trapp finalen Dysjaland
Desember
30.11. - 01. Tripp Trapp finalen Dysjaland
04. - 08. Nordisk mesterskap Litauen
28. - 29. Metropole Diving Cup Grand Canaria
Januar
02. Oppstart torsdagstreninger Stavanger Svømmehall
06. Oppstart mandagstreninger Stavanger Svømmehall
09. - 12. WA Development conference Lund / Sverige Trenere & ledere
17. - 19. Swiss Open & Swiss Master Zurich / Sveits
24. - 26. Tripp Trapp 1 Bergen Alle
Februar
xx. - xx. MAD Open Diving Madrid / Spania
xx. - xx. Treningsleir ? Bergen ?
xx. - xx. Dommerkurs Bergen
24. - 28. Vinterferie Stavanger
Mars
03. Vinterferie slutt - vanlig trening fra denne dato Stavanger
April
xx. - xx. Tripp Trapp 2 Oslo
14. - 21. Påskeferie
24. Påskeferie slutt vanlig trening fra denne dato Stavanger
25. - 26. Forbundstinget Lillestrøm
30. - 04. Bergen Open Bergen
Mai
30. - 04. Bergen Open Bergen
17. mai Folketoget Stavanger
29. Kristi Himmelfartsdag (ingen trening) Stavanger
Juni
11. - 15. 27th International Diving Meet Graz / Østerrike
16. Sommeravslutning Stavanger
August
29. - 31. Trener og lederkonferansen Lillestrøm
Oktober
17. - 19. NM Junior Bergen
Stupsporten har eksistert i Norge også før Norges Svømmeforbund ble stiftet. Det er faktisk her i Stavanger det første Norgesmesterskapet i stuping ble arrangert gjennom de frie idretters forbund. Dette var så tidlig som i 1902. Så i 1910 ble Stavanger Stupe Club stiftet da under Norges Svømmeforbund, men også når det nye forbundet skulle arrangere NM ble det lagt til Stavanger hvor vi også fikk den aller første norgesmesteren på kvinnesiden ved Astrid Garpestad.
Frem til 80 tallet var det ikke så stor aktivitet blant stuperne i byen vår. Så ble Stavanger Svømmehall bygget og med det så vokste stupmiljøet i Stavanger seg stort og dyktigt.
Æresmedlemmer
Arne Berglia
Åshild Eltervåg
Roy Terje Prøis Nygaard
Hederstegn
Åshild Eltervåg
Roy Terje Prøis Nygaard
Terje Nygaard
Karl Eivind Larsen
Ida Eltervåg
Terje Nygaard
Har du lyst på en skikkelig oppdatering på historien til Stavanger Stupe Club så er boken " " til salgs.
Pris for mykt omslag er kroner
Pris for hardt omslag er kroner
Ta kontakt med Roy Terje Nygaard på tott@stupnorge.com for bestilling.
Badehetter med trykk.
Vi selger nå badehetter med logoen vår.
Kroner 100,- pr. hette. Ta kontakt med trener på neste trening. Har man vippset på forhånd får man hetten på førstkommende trening.
Vipps #504077
T-shirt
Klubben har egne t-shirt som kan trykkes. Kort leveringsfrist på disse. Ta kontakt med Tron Arild Hovland for bestilling.
Pris kroner 200,-
Vipps #504077
Historie boken til Stavanger Stupe Club.
Mykt omslag kroner
Hardt omslag kroner
Ta kontakt med Roy Terje
tott@stupnorge.com
Egen "shop"
Her kan du handle alt fra bag til jakke. Mange fine produkter i god kvalitet.
Vipps #504077